Het moederbedrijf van Facebook heeft ooit overwogen om gebruikers van zijn platforms rechtstreeks te betalen voor het verzamelen en gebruiken van hun data, om zo zijn positie als een van de grootste advertentieplatforms ter wereld te behouden.

Uit het dossier van een rechtszaak uit 2020 blijkt dat het bedrijf, dat sinds een aantal jaar Meta heet, op een gegeven moment toegaf “interne voorstellen over het compenseren van gebruikers” te hebben overwogen. Later werden dergelijke plannen echter verworpen.

Een groep adverteerders spande in 2020 een zaak aan tegen Meta wegens vermeend misbruik van de dominantie positie van het socialmediabedrijf op de advertentiemarkt. Meta zou advertentieprijzen kunstmatig hoog houden. De zaak komt deze zomer voor de rechter.

Meta ging in op de overweging om gebruikers te betalen in een verzoek aan de rechter om het optreden een bepaalde getuige-deskundige van de tegenpartij af te wijzen. Het gaat hierbij om econoom Nicholas Economides van de New York University, die zich richt op netwerkeconomie.

Meta was het niet eens met onderdelen van de argumentatie van Economides, die nog steeds is verzegeld. Veel specifieke verwijzingen zijn weggelaten uit Meta's dossier.

Meta zou $5 per maand aan gebruikers moeten betalen voor data, volgens econoom

In zijn getuigenis waardeerde Economides de gegevens van individuele Facebook-gebruikers op minstens 5 dollar per maand per gebruiker, volgens de samenvatting van de advocaten van Meta.

Een deel van de argumentatie van de adverteerders in de zaak is dat Meta uiteindelijk gebruikers had moeten betalen voor hun data, om zo de concurrentie voor te blijven, als er geen acties waren ondernomen om rivalen als Snapchat en Google+ dwars te zitten.

Uit onderzoek van Economides zou blijken dat Meta-gebruikers 5 dollar per maand zouden kunnen vragen voor hun gegevens, als er meer concurrentie zou zijn op de online advertentiemarkt tussen grote platforms.

Op dit moment zou dat betekenen dat Meta elke maand tientallen miljarden zou moeten betalen voor gebruikersgegevens, aangezien bij het slot van 2023 ruim 3 miljard mensen elke dag minstens één Meta-app gebruiken.

Aangezien Meta nooit heeft betaald voor gebruikersgegevens en nu de markt voor advertenties in sociale media domineert, schat Economides dat de adverteerders in deze zaak 50 miljard dollar kunnen eisen.

Economides schreef eerder over zijn standpunt dat de online dominantie van Facebook en Google slecht is voor gebruikers en de concurrentie heeft geschaad. Zijn standpunt is dat gebruikers in feite worden gedwongen om hun gegevens gratis af te staan.

Meta was het hier niet mee eens heeft tegenover de rechtbank aangegeven dat Economides' standpunt wetenschappelijk zwak is onderbouwd, zonder "ondersteuning uit de echte wereld". Daarom zou zijn getuigenis moeten worden verworpen.

In een afzonderlijke verzoek dat afgelopen week werd ingediend, vraagt Meta de rechtbank om de zaak volledig te verwerpen voordat het tot een zitting in de rechtszaal zou komen.

"Geen enkel bedrijf als Meta, in welke markt dan ook, heeft ooit al zijn gebruikers betaald in het kader van de concurrentie met andere partijen", schreven de advocaten van Meta. "Deze zaak, in welke vorm dan ook, is juridisch zwak."

Business Insider heeft een woordvoerder van Meta en een vertegenwoordiger de partijen die de zaak hebben aangespannen, om commentaar gevraagd. De betrokkenen hebben niet gereageerd op e-mails.

LEES OOK: Meta krijgt recordboete van $1,3 miljard van Europese toezichthouders – techbedrijf gaat in beroep.